Sensemaking meetup: Cynefin-lähestymistavan käytännön menetelmät

Mikael Seppälä
Systems Change Finland
3 min readSep 27, 2023

--

Systeemiajattelu ja kompleksisuusteoria ovat käsitteitä, jotka nousevat yhä merkittävämpään rooliin yhteiskunnallisissa keskusteluissa ja organisaatioiden päätöksenteossa. Laurea-ammattikorkeakoulun innovaatiojohtamisen teematiimi ja Systems Change Finland järjestivät 27.9.2023 Sensemaking meetupin, joka keskittyi Dave Snowdenin kehittämään Cynefin-lähestymistapaan ja sen käytännön sovelluksiin.

Dave Snowdenin kehittämä Cynefin-viitekehys on nelikenttä, joka kuvaa haasteiden erityyppisiä luonteita ja auttaa tunnistamaan oikeanlaisia tapoja taklata erilaisia haasteita. Cynefinissä ratkaistavat tilanteet jaetaan neljään kategoriaan: ilmeinen, monimutkainen, kaoottinen ja kompleksinen. Kompleksisessa tilanteessa päätöksentekijän on mentävä ruohonjuuritasolle ja luodattava kokemuksia, joista saattaa löytyä täysin uusia, vasta syntymässä olevia kehityskulkuja ja ratkaisuja.

SenseMaker on Cynefin-viitekehykseen perustuva sovellus, joka auttaa keräämään kolmpleksisuutta koskevan päätöksenteon tueksi monien toimijoiden mikronarratiiveja, kokemuksia ja käsityksiä käsillä olevasta ilmiöstä. Narratiivien kerääminen auttaa hahmottamaan ilmiötä koskevia erilaisia näkökulmia sekä ohjaamaan niitä jaettuihin suuntiin. Viimeisin Cynefin-menetelmä on niin kutsuttu murtovirtakartoitus (estuarine mapping), joka auttaa tarkastelemaan ilmiötä erilaisten muuttujien kautta: niiden, joihin toimijat voivat vaikuttaa ja niiden, joihin eivät. Murtovesikartoituksen avulla voidaan kehittää kokeiluja, jotka voivat muuntaa kompleksista järjestelmää uuteen suuntaan.

Tapahtuman puhujina olivat Mervi Porevuo, Timo Linnossuo ja Matti Heino (WWW).

Mervi Porevuo toimii Nora Batesonin kehittämän systeemisen Warm Data -lähestymistavan fasilitaattorina ja aiemmin on työskennellyt Sitrassa, jossa hän toteutti hankkeen, jossa suomalaiset toimijat kokeilivat SenseMaker-sovellusta.

Timo Linnossuo työskentelee lehtorina Turun ammattikorkeakoulussa ja on perehtynyt jo pitemmän aikaa kompleksisuustutkimuksen soveltaviin menetelmiin. Hän on ollut kehittämässä Topaasian Sensemaking-pelipakkaa (https://topaasia.com/sense-making-ja-toistemme-sietaminen-yhteistyossa/).

Matti Heino väittelee pian Helsingin yliopistolla sosiaalipsykologian parista, jossa hänen painopisteinään on ollut kompleksisuustutkimuksen soveltaminen käyttäytymistieteisiin. Hän on tänä vuonna pilotoinut SenseMaker-tyyppistä kyselyä Haminan kaupungin kanssa, teemoina osallisuus, turvallisuus, hyvinvointi ja viihtyvyys tarkoituksenaan ehdottaa tuloksiin pohjaavia Estuarine mapping -työpajoja osaksi demokratian edistämisen ja osallisuuden hankekokonaisuuksia.

Tapahtuman panelistit edustivat erilaisia taustoja ja kokemuksia, jotka täydensivät toisiaan. Mervi Porevuo, Warm Data -fasilitaattori, korosti sekä-että-ajattelua ja erilaisten roolien tarvetta kompleksisissa tilanteissa. Timo Linnossuo, Turun ammattikorkeakoulun lehtori, kertoi kiinnostuksestaan haasteiden ratkaisemiseen ja Cynefinin soveltamiseen organisaatioissa. Hän painotti oppimisen tärkeyttä ja oman ajattelun haastamista.

Matti Heino, Helsingin yliopiston kompleksisuustutkija, esitteli osallisuuskokeilujaan ja niiden tuloksia. Hän korosti tarvetta asukkaiden osallistumiselle ja omistajuudelle yhteisöissään sekä uudenlaisten lähestymistapojen kokeilulle perinteisen kyselytutkimuksen sijaan. Matti kertoi myös datan käsittelystä, jossa hän käytti koneoppimista datan tiivistämiseen tarinoiksi. Hän korosti avoimien kysymysten merkitystä aitojen kokemusten keräämisessä ja kokeilujen roolia toimivien käytäntöjen löytämisessä.

Panelistit toistuvasti korostivat tarvetta tarkastella nykyhetkeä ja sopeutua monimutkaisiin ympäristöihin. He painottivat oppimista, vanhojen ajattelumallien haastamista ja uusien lähestymistapojen kokeilua.

Tapahtuman antamat esimerkit ja näkökulmat korostivat tarvetta avoimelle oppimiselle, uudenlaisille lähestymistavoille ja yhteisöjen osallistamiselle. Cynefin-lähestymistapa näyttää olevan voimakas työkalu monimutkaisten ongelmien kohtaamiseen ja ratkaisemiseen erilaisissa konteksteissa.

Katso tapahtuman tallenne tästä:

Taustalukemisiksi kannattaa tutustua seuraaviin lähteisiin:

Timo Linnossuon artikkeli Cynefin-viitekehyksestä:
https://talk.turkuamk.fi/yrittajyys/kompleksisuustutkimuksesta-apua-kriisinjalkeiseen-yritysten-kehittamiseen-1-2-cynefin-ja-muutosjoustavuus/

Timo Linnossuon artikkeli murtovesikartoituksesta:
https://talk.turkuamk.fi/yrittajyys/kompleksisuustutkimuksesta-apua-kriisinjalkeiseen-yritysten-kehittamiseen-2-2-murtovesi-ja-muutosjoustavuus/

Sitran SenseMaker-kokeilut:
https://www.sitra.fi/artikkelit/sensemaker-paatoksenteon-tyokalu-uudenlaisessa-maailmassa

Matti Heinon artikkeli keinoista, joilla organisaatiot voivat toimia paremmin epävarmuudessa:
https://mattiheino.com/2023/08/08/training/

Tapahtumassa jaettiin lisäksi seuraavia linkkejä ja vinkkejä:

Todd Rosen kirjassa End of Average kuvataan perusongelma upeasti! https://mattiheino.com/2018/05/19/averagerianism/

Pehmeät asiat kovana riskinhallintana: https://mattiheino.com/osallistaminen/

“Safe-to-fail”-periaate tulee hyvin esiin! Ei pidä pyrkiä päätöksiin jotka nojaa siihen, että ovat on niin hyviä ettei ne koskaan mene pieleen. Tämä oli yksi julkishallinnon koulutuksessa paljon käsitelty teema: https://content-webapi.tuni.fi/proxy/public/2022-09/beha-koulutusesite_0.pdf

Tässä muuten yhteenveto koulutuspilotista, jossa pyrimme muuttamaan julkishallinnon ajatusmalleja ihmisten toiminnasta: https://content-webapi.tuni.fi/proxy/public/2023-09/beha_yhteenveto.pdf

Vahva suositus muuten kaikille avoimesta ja suljetusta strategiasta kiinnostuneille on Whittingtonin kirja Open Strategy. Se hyvin kuvaa strategiatyön valtavirran valumista avointa strategiatyötä kohti. Se ainakin auttoi mua aikanaan reflektoimaan omaa ajattelua ja sen kehittymistä suhteessa strategiatyöhön.

Hukkumistarinoita: https://turvallisuustutkinta.fi/material/collections/20220621085813/HkLIGorsF/Y2021-S1_Hukkumistarinat.pdf

SenseMaker on hajautettua sense-makingia, jonka Snowden on lanseerannut väliviivalla erotettavaksi Weickin sensemakingistä 😁 https://www.youtube.com/watch?v=2N6ZK8UC_Mw

Kiinnostuitko? Liity yhteisöömme!

Systems Change Finland — Systeeminen muutos Suomi ry edistää sellaisen yhteiskunnan syntyä, joka kykenee toimimaan systeemisten ja kompleksisten haasteiden kanssa.

Yhdistyksen tarkoitus on edistää lähestymistapojen soveltamista, jotka auttavat ihmisiä, organisaatioita ja yhteiskuntaa ymmärtämään ja toimimaan systeemien ja kompleksisuuden kanssa.

--

--

Mikael Seppälä
Systems Change Finland

📈 Project Manager #InnovationManagement & #Ecosystems @LaureaUAS | ⚡️ @systemschangefi #SystemsChange | 🔥 #SystemsThinking #Complexity